Wat heeft een banaan nou met de V van verbinden te maken? In het artikel “Van een gratis banaan wordt niemand gelukkig”, geven Fennande van der Meulen en Maartje Wolff van Happy Office aan dat in het afgelopen jaar het werkgeluk gelijk gebleven is, maar de verbinding met de organisatie afgenomen is.

Dit blijkt uit een enquête die zij -samen met Gelukkig Werken en MonitorGroep – onder veertienhonderd Nederlandse werkenden gedaan hebben, waarbij zij gekeken hebben het werkgeluk . Werknemers geven het werkgeluk gemiddeld een 7,2 . Deze uitkomst is gelijk aan die van 2021.

“Een van de opvallendste resultaten uit het onderzoek is dat mensen minder verbondenheid met het werk voelen. Dit is van een 7,3 naar een 7,0 gegaan”, zegt Van der Meulen. “Dat is een flinke daling.”

Het is dan ook duidelijk dat alleen een leuk kantoor, een fijne thuiswerkplek en/of een gratis banaan niet voldoende is om de verbinding met de organisatie te vergroten. Maar hoe doe je dat dan als werkgever?

Contact houden en onderhouden met collega’s en de organisatie zorgt voor verbinding. Dat kan gaan over het jaarplan, hoe het gaat met een zieke collega, succes wensen voor een belangrijke presentatie, benoemen van resultaten, feedback krijgen op je prestaties, aangesloten zijn bij de doelen van de organisatie.

De behoefte aan de mate van contact verschilt per mens; ook hoe dat te realiseren is in de praktijk. ‘Heb het erover’, juist met elkaar. Wederzijds begrip zorgt ook voor verbinding.

Het WERKmix-spel maakt op een speelse manier meer inzicht in wat nodig is om naast het hybride werken en werkgeluk ook de verbinding met de organisatie te behouden en vergroten.

Het spel faciliteert de dialoog tussen individuele teamleden over de ideale werkmix. Maak het onderwerp van gesprek tussen jou als werkgever én je medewerkers én collega’s onderling en geef samen vorm aan de ideale werksituatie voor jouw organisatie .

Speel het spel met jouw team en zoek samen naar de ideale WERKmix!

Wil je het volledige artikel lezen? Klik dan op deze link.